Over ons

Stichting Helpende Handen helpt waar geen helper is

Over ons 

Helpende Handen is al ruim 30 jaar actief in Enkhuizen. De hulpvragen zijn niet veranderd, de organisatie wel. Wat ooit begon met drie enthousiaste mensen, is uitgegroeid tot een organisatie met ruim honderd vrijwilligers. Zij helpen mensen die (even) niemand hebben met kleine klusjes in en om het huis, boodschappen doen, een ritje naar huisarts of specialist. Ook bezoeken zij mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan een praatje, spelletje of wandeling.

Onze historie

Helpende Handen is ontstaan vanuit de diaconie van de Gereformeerde kerk in Enkhuizen. Zij namen het initiatief om jongeren in Herfstzon te laten voorlezen aan ouderen. Ook 30 jaar geleden was er al veel eenzaamheid onder met name de ouderen en het bleek een succes. Van hieruit kwamen vragen om hulp op diverse terreinen. In de eerste jaren waren er drie vrouwen actief die eigenlijk alles zelf deden. Bij toerbeurt hadden zij telefoondienst, gewoon aan huis. Zij deden de klusjes zelf. Maar zoals dat gaat, dit liep uit de hand. Meer vrijwilligers werden gezocht,  een externe locatie voor de telefoondienst en de eerste telefoniste werd een feit. Waren de hulpvragen in eerste instantie voornamelijk op de kerkgangers gericht, dit veranderde na verloop van jaren. Helpende Handen werd Stichting Helpende Handen. Een onafhankelijke organisatie die hulp bood en biedt aan alle inwoners van Enkhuizen ongeacht hun leeftijd.  De huidige organisatie draait met een team van twaalf telefonistes.

Non-profit organisatie

Stichting Helpende Handen is een Non-profit organisatie. Dat wil zeggen dat er bij ons geen winstoogmerk is, maar dat onze activiteiten zich richten op maatschappelijke verbetering en/of ondersteuning. Wij hebben  geen winstoogmerk, maar we hebben natuurlijk wel geld nodig om ons mooie werk te kunnen blijven doen.  Omdat wij geen subsidie krijgen,  zijn we hiervoor dus afhankelijk van onze jaarlijkse collecte, giften en donaties.